Mleko kokosowe cieszy się co raz większą popularnością. Jest produkowane z orzecha kokosowego, a konkretnie jego miąższu. Ze względu na obecność kwasów tłuszczowych, przypisuje się mu wiele korzyści zdrowotnych wynikających z sięgania po nie. Niewielu z nas wie, że takie mleko kokosowe możemy przygotować sami, w domowym zaciszu z ogólnodostępnych wiórek kokosowych. Konsystencję i zawartość tłuszczu reguluje się odpowiednimi proporcjami wody.
Czym jest mleko kokosowe?
Warto wiedzieć, że mleko kokosowe to nie to samo po woda kokosowa. Ta ostatnia powstaje we wnętrzu niedojrzałego jeszcze kokosu, natomiast mleko kokosowe powstaje w wyniku jednoetapowej ekstrakcji. Mleko kokosowe skutecznie pomaga nam w walce ze złym cholesterolem. Chroni również błony śluzowe układu pokarmowego, co jest bardzo ważne dla osób borykających się z chorobą wrzodową. Mleko kokosowe działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, dlatego jest zalecane osobom chorującym na reumatyzm. Liczne badania wykazały, że produkt ten działa też przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, przez co zwiększa odporność i skutecznie chroni przed infekcjami. Sięgając po mleko kokosowe ze sklepowej półki warto zwrócić uwagę na jego skład. Poza wodą wszelkie inne dodatki nie są zalecane ani potrzebne.
Niestety bardzo rzadko możemy spotkać taki dwuskładnikowy produkt. Najczęściej mleko kokosowe serwowane jest w towarzystwie cukrów, substancji zagęszczających, konserwujących czy zagęszczających. Wskazówką jest informacja, że mleko kokosowe z puszki zawiera znacznie więcej ekstraktu z kokosa niż takie mleko z kartonu.