Okazuje się, że bez zastosowania selera żadna dieta oczyszczająca czy też odchudzająca nie przynosi pozytywnych efektów. Pomimo, że wszystkie warzywa mają dużo witamin i mało kalorii, to jednak seler jest najlepszym pośród nich jeśli dbamy o dietę, zdrowie i samopoczucie.
Witaminy i minerały, które zawiera seler
Dziesięciodekowa bulwa selera zawiera tylko 7 kalorii, zaś jego natka ma ich jedynie 5. To nie jedyne zalety selera ponieważ doszukać się w nim można aż 86 cennych składników. Przede wszystkim warzywo to zawiera dużą ilość witaminy C, witaminę B kompleks a także witaminę PP i kwas foliowy. Warto zaznaczyć, że seler zawiera również dużą ilość witaminy E, zwanej witaminą młodości, która troszczy się o naszą skórę i ogólny wygląd. Oczywiście nie można zapomnieć, że ma on w sobie również dużo wapnia, cynku, potasu, żelaza oraz magnezu.
Napar i miąższ z selera
Jeśli regularnie będziemy spożywać napar z nasion selera, wówczas obniży on ciśnienie tętnicze krwi, a także pozytywnie i uspokajająco wpłynie na układ nerwowy. Warto jednak wybierać nasiona z ekologicznej hodowli, aby uniknąć faktu ich spryskania ochronnymi środkami chemicznymi.
Z kolei miąższ selera ma tendencję do sinienia. Nie jest to jednak powodem aby unikać go w naszych daniach i potrawach. Warto przyrządzić z niego sałatkę czy też surówkę. Dzięki temu seler odtruje nasz organizm, wyleczy stawy a także zmniejszy nadciśnienie. Jest to bardzo ceniona roślina zwłaszcza w rejonach basenu Morza Śródziemnego.