kreatywna reklama w internecie

Piperyna i jej właściwości

piperyna

Piperyna jest składnikiem pieprzu, dzięki któremu ma on ostry, wręcz piekący smak. Jednakże to nie jest jej jedyna właściwość, ponieważ jest stosowana także w medycynie. Ma ona właściwości antybakteryjne, odchudzające, a także przeciwnowotworowe. Dlaczego warto włączyć ją do swego menu?

Alkaloid w pieprzu

Piperynę można określić jako alkaloid występujący w pieprzu. Cechuje się on licznymi właściwościami leczniczymi, a także wspomaga proces odchudzania. Co więcej, badania udowodniły, że pomaga również osobom chorym na bielactwo i mającym problemy trawienne.

Najbardziej znaną właściwością piperyny jest to, że wzmaga proces termogenezy. Jest to proces w którym następuje spalanie tkanki tłuszczowej. Piperyna należy do jednych z najbardziej skutecznych spalaczy tłuszczu i polecana jest wszystkim osobom, które chcą zgubić kilka kilogramów. Oczywiście warto zaznaczyć, że samo przyjmowanie piperyny nie pomoże nam schudnąć, liczy się również aktywność fizyczna.

Właściwości antynowotworowe

Podobnie jak kurkumina, piperyna cechuje się właściwościami antynowotworowymi. Okazuje się że pomaga w zapobieganiu rakowi piersi, a także w jego leczeniu. Warto stosować ją więc zapobiegawczo aby uniknąć zachorowania. Udowodniono bowiem, że zmniejsza ona liczbę nowotworowych komórek macierzystych, które to są niezbędne dla rozwoju guza. Dodatkowo nie szkodzi ona zdrowym komórkom, dlatego też możemy ją w pełni bezpiecznie stosować. Jak dowodzą badania można ją uznać za skuteczny lek.

By: Aneta R.