Masło orzechowe budzi kontrowersje, ponieważ ma znaczną ilość kalorii. Jednakże jest to bardzo zdrowy składnik naszej diety, dlatego co pewien czas powinniśmy je stosować. Wystarczy wybrać produkt o jak najniższej zawartości cukru i cieszyć się doskonałym smakiem a także ogromnymi wartościami odżywczymi.
Duża ilość kalorii i dużo witamin
Faktem jest że masło orzechowe w 100 gramach zawiera ponad 600 kalorii. Owszem to dużo, jednakże jeśli rozsądnie je spożywamy nie ucierpi nasza sylwetka. Warunkiem jest jednak to, że masło orzechowe musi być dobrej jakości, a także przygotowane z orzechów o zawartości kwasów omega-3.
Właściwości masła orzechowego
Masło orzechowe w diecie może stanowić zdrowy posiłek, ponieważ ma wiele pozytywnych właściwości. Przede wszystkim jest bogate w białko, ponieważ to właśnie w orzechach znajdziemy największą ilość roślinnego pełnowartościowego białka. Tym samym masło orzechowe jest świetnym elementem w diecie wegetariańskiej oraz wśród osób trenujących sport.
Masło orzechowe cechuje się również znaczną ilością zdrowych kwasów tłuszczowych. W składzie masła znajdziemy kwas alfa-linolenowy, linolowy oraz oleinowy. Dzięki nim mózg pracuje lepiej, obniża się ciśnienie a także zapobiegamy przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Warto zaznaczyć, że kwas linolowy CLA (omega-6) ma doskonałe i silne działanie antyoksydacyjne, i to właśnie on w dużej ilości występuje w maśle orzechowym. Dzięki niemu obniża się poziom cholesterolu a także zwiększa i przyśpiesza proces rozpadu tkanki tłuszczowej. Ma on również działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe.