Zaskoczeniem nie jest z pewnością fakt, ze niektóre „masła” w rzeczywistości maja z niewiele do czynienia. Większość to coś a’la masło, wystarczy spojrzeć na skład. Przeważane są to margaryny. Przez wzgląd na to, warto kupować masło klarowane, gdyz ma ono najlepszy sklad. Niestety jest ono najdrozsza wersja masla. Historia masla klarowanego siega tysiecy lat. Wywodzi sie z Azji, bliskiego wschodu i Afryki. Wykorzystuje sie w tradycyjnej indyjskiej kuchni. W Polsce maslo klarowane jest coraz czesciej wykorzystywane w kuchni do przygotowywania róznych potraw.
Właściwości masła
A jakie sa jego wlasciwosci? Jest przede wszystkim idealnym tluszczem do smazenia róznych dan. Ma dodatkowo dlugi termin przydatnosci. Jest dodatkowo bezpieczne dla alergików, a takze dla osób, które nie toleruja krowiego mleka, dlatego jest niegrozny dla osób cierpiacych na kozeine oraz nietolerancje laktozy. Do jego wazniejszych wlasciwosci mozna zaliczyc to, ze wplywa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka zapadniecia na choroby serca, przyspiesza metabolizm, a takze wplywa na lepsze spalanie tkanki tluszczowej. Jest zródlem witamin takich jak A, E, D i K. Wplywa pozytywnie na prace jelit. Wplywa na poprawe pamieci, zdolnosci poznawczych, wzmacnia tkanki laczne, leczy alergie, poprawia trawienie oraz wchlanianie skladników pokarmowych. Dodatkowo nie stanowi ryzyka chorób ukladu krazenia. Inne tluszcze tego nie zapewniaja. Nie zawiera cholesterolu utlenionego, tym samym nie przyczynia sie do powstawania miazdzycy. Moze za to redukowac stany zapalne przewodu pokarmowego.