Orzechy, jak nie od dziś wiadomo, posiadają liczne wartości odżywcze. Stosowane są do wielu dań, wypieków. Wiele osób bardzo lubi ich smak. Są świetnym dodatkiem. Orzechy laskowe w Polsce są bardzo popularne. Nie jedna osoba z pewnością posiada w swoim ogrodzie leszczynę i może bez kupowania korzystać z dobrodziejstw orzechów.
Właściwości orzechów
Zawierają one duże ilości witaminy E, zwanej witaminą młodości i płodności, a dlaczego tak? Jest ona odpowiedzialna za potencję, dodatkowo wspomogą walkę z tłuszczem. Owoc leszczyny zawiera także witaminy z grupy B, wzmacniające układ nerwowy, dodatkowo potas, wapń i fosfor. Odpowiadają one za zęby, kości i ciśnienie. Orzechy także zwierają w sobie bardzo dużo „dobrych” tłuszczów. Orzechy stosuje się także na kaszel, a odwar z liści leszczyny leczy żylaki. Dodatkowo reguluje ciśnienie krwi, zawiera sporo błonnika i tłuszczy, dzięki czemu obniża poziom „złego” cholesterolu, a co za tym idzie ogranicza szansę na wystąpienie miażdżycy.
Właściwości maleńkich orzeszków
Zawiera także argininę, która zapobiega chorobom układu sercowo-naczyniowego, a także powoduje uniknięcie zakrzepów. Witamina E, którą zawierają, reguluje prawidłowe funkcjonowanie narządów rozrodczych. Jej niedobór przyczynia się do zwyrodnienia plemników u mężczyzn. Witaminy z grupy B działają także korzystnie na działanie układu nerwowego. Poprawiają pamięć i usprawniają myślenie. Rozładowują stres, napięcie nerwowe i zmęczenie psychiczne. Ponadto cukrzycy mogą jeść je spokojnie, a osoby, będące na diecie mają zdrowy wspomagacz odchudzania.