
Cebula jest bardzo popularnym warzywem w naszej kuchni. Gości na naszych stołach w postaci dań mięsnych, zup, dodatków do sałatek. Nie tylko dodaje naszym potrawom doskonałego smaku i aromatu, ale również sprawia, że lepiej i skuteczniej dbamy o swoje zdrowie. Zobaczy najważniejsze powody, dla których warto często jeść cebulę.
Cudowne właściwości cebuli
Cebula posiada bardzo silne działanie pod względem bakteriobójczym, przeciwwirusowym i przeciwgrzybiczym. Dzieje się tak dlatego, że w jej składzie obecne są fitoncydy, czyli substancje jakie to odpowiedzialne są za hamowanie rozwoju drobnoustrojów. dzięki temu chroni nas przed infekcjami, a także łagodzi choroby układu oddechowego.
Nie można zapominać również o tym, że cebula ma w sobie ogromną ilość błonnika. To właśnie on wywiera ogromny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Nie tylko zwiększa objętość treści pokarmowej, dzięki czemu czujemy sytość, ale również chroni przed zaparciami i usprawnia metabolizm. Błonnik jest także niezwykle ważny w diecie cukrzycowej.
Cebula to także ogromna ilość witamin, między innymi zawiera:
- witaminę C,
- witaminy z grupy B
- wapń
- siarkę,
- fosfor,
- miedź,
- magnez,
- cynk,
- selen,
- żelazo
Mimo, iż cebula cechuje się ogromnymi właściwościami zdrowotnymi, to jednak przy niektórych chorobach powinniśmy unikać jej jedzenia. Dotyczy to osób, które mają problemy z trawieniem, a także w czasie zapalenia trzustki, stanów zapalnych żołądka i nowotworach przewodu pokarmowego.