Bardzo wiele słyszy się, że białko jest niezwykle ważnym elementem w naszej codziennej diecie. Dlaczego? Odpowiedz jest bardzo prosta – białko to podstawowy budulec każdej komórki. Bez białka w organizmie nie moglibyśmy żyć ani też prawidłowo funkcjonować. Białko to również zdolność do regenerowania tkanek które w ciele mogą ulec uszkodzeniu.
Jaka jest rola białka w organizmie?
Białka są budulcem tkanek, a także materiałem dzięki któremu możliwe staje się odbudowanie starych, zniszczonych komórek. Dodatkowo nie można zapominać, że białka pełnią również bardzo ważną rolę, ponieważ zapewniają nam rolę transportową przy usuwaniu toksyn z organizmu. Zaletą ich spożywania jest także to, że odpowiadają za utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej oraz bilansu wodnego. Z całą pewnością warto po nie sięgnąć aby wspomóc biosyntezę hormonów białkowych. Białko dostarcza nam również energii, dlatego im bardziej aktywnie żyjemy, tym więcej białka potrzebujemy.
Jakie jest zapotrzebowanie na białko?
Zapotrzebowanie na białko waha się w zależności od płci, wieku, czy też aktywności fizycznej. Jednakże warto mieć na uwadze, że powinno ono stanowić od 15 do 20% całego pożywienia w naszym codziennym menu. Białko znajdziemy przede wszystkim w:
- Rybach
- Jajach
- Mleku
- Twarogach
- Fasoli
- Soczewicy
Powszechnie uważa się, że białko pochodzenia zwierzęcego jest o wiele bardziej wartościowe aniżeli to, które przyjmujemy wraz ze spożywaniem roślin. Jednakże weganie nie muszą cierpieć na brak białka ponieważ wystarczy odpowiednie łączenie pokarmów.