kreatywna reklama w internecie

Czarne porzeczki i ich właściwości zdrowotne

porzeczka

Lato jest świetnym okresem na uzupełnienie braków witamin. Mamy praktycznie pod nosem dostęp do różnych owoców i warzyw po naprawdę dobrych cenach. Warto zatem wykorzystać odpowiednio ten czas i zadbać o to, by nasz organizm mógł przyswoić jak najwięcej dobrych składników. Przyjrzyjmy się teraz czarnym porzeczkom, które w 100 g są w stanie zapewnić nam 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C!

Porzeczki w medycynie ludowej

W medycynie ludowej stosowano je do leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, reumatyzmu oraz artretyzmu. Pomogą zwalczyć problem wypadania włosów. Można je stosować jako okłady na ślady po ukąszeniu komarów w celu zniwelowania świądu i przyspieszenia gojenia. Przygotowany z nich sok wspomaga leczenie migreny oraz problemów żołądkowo-jelitowych. Wspomaga także nasz organizm podczas wyczerpania. Zaleca się również stosowanie porzeczek przy niedokrwistości, wypadaniu włosów oraz zębów czy też gruczołu krokowego, przyzębicy, skazie krwotocznej, złej krzepliwości krwi oraz zaćmie.

Napary z porzeczek

Napary świetnie się sprawdzą w celu przyspieszenia procesu wydalania toksyn z organizmu jak również regulacji pracy naszych nerek. Czarna porzeczka jest bombą witaminy C. Jedząc te owoce będziemy mogli zrezygnować z alternatywy w postaci tabletek.  Zawierają również duże pokłady flawonoidów, które są odpowiedzialne za hamowanie procesu starzenia oraz usuwanie toksycznych związków z organizmu, które prowadzą do wystąpienia komórek nowotworowych. Warto zatem skorzystać z dobrodziejstw matki natury i zacząć zajadać się dużą ilością owoców, w szczególności czarnych porzeczek.

By: Aneta R.