kreatywna reklama w internecie

Dieta po zawale serca

dieta na serce

Zawał serca jest bardzo poważnym zjawiskiem, które obecnie dotyka coraz większą ilość osób. Niewątpliwie bardzo istotne będzie zwrócenie uwagi na to, że jest to także ostrzeżenie dla człowieka, iż konieczna będzie pewna zmiana trybu życia czy też odżywiania się. W tym miejscu bardzo istotnym aspektem na pewno będzie dieta, którą powinno się stosować po przebytym zawale serca. Głównym elementem takiej diety jest wyeliminowanie z niej wszelkich produktów, które zawierają bardzo wysoką ilość cholesterolu.

Idealna dieta na serce

Mowa jest o żółtkach kurzego jaja, o nabiale wysokotłuszczowym, o mięsie ze zwiększoną ilością tkanki tłuszczowej. W zamian za to w codziennym sposobie odżywiania powinno pojawić się chude mięso, powinny pojawić się morskie ryby oraz niskotłuszczowy nabiał. Produktami, które warto wprowadzić do diety są także jabłka, jest aronia, która zawiera w sobie antyoksydanty obniżające poziom cholesterolu. Poza tym również wskażemy na zieloną sałatę, na kapustę, czosnek, zieloną herbatę. Poza tym na pewno nie zaszkodzi jeśli od czasu do czasu osoba po przebytym zawale serca pozwoli sobie na wypicie lampki wina.

Poza szczególnym sposobie na odżywianie, nie można nie wskazać na potrzebę codziennego relaksu, odseparowania się od sytuacji, które wywołują stres czy też również na odpowiednią aktywność fizyczną. To wszystko powoduje, że będzie można znacząco ograniczyć możliwość powtórnego zawału serca. W sytuacji, gdy nie zmienimy swojej diety po przebytym zawale serca, możemy być niemalże pewni, że nasze serce zbyt długo nie wytrzyma.

By: Aneta R.