
Ojczyzną czosnku pospolitego są stepy Azji i Pamir. Jest to roślina cebulowata, piekąca, ostra i pikantna. Czosnek zawiera ponad dwieście różnych biologicznych związków czynnych. Ma niesamowite działanie dla naszego zdrowia, dlatego warto wdrożyć go do codziennej diety.
Najważniejsza jest alliina
Alliinina jest najważniejszym związkiem występującym w czosnku. W warunkach normalnych jest ona bezwonna i nie wykazuje aktywności antyseptycznych. Kiedy jednak siekamy czosnek alliinina uzyskuje niezwykłą moc, a także uaktywnia wyjątkowy zapach. W olejku jaki znajduje się w czosnku zawarte jest wiele substancji, między innymi siarczek dwuallilu oraz trójsiarczek dwuallilu.
Czosnek zawiera również olejek lotny adenozynę, która chroni nas przed zlepianiem się płytek krwi i tworzeniem się zakrzepów. W czosnku znajdziemy także witaminy C, D oraz witaminy z grupy B.
Czosnek magazynuje wiele substancji ważnych dla zdrowia:
- Potas
- Fosfor
- Magnez
- Żelazo
- Siarkę
- Jod
- Selen
Najlepszy naturalny antybiotyk
Nasze prababki z dużą skutecznością leczyły wszystkie choroby o podłożu infekcyjnym, między innymi grypę, nieżyt nosa, katar, gardło, bóle mięśni i głowy.
Czosnek to roślina, która ma największą ilość związków antyseptycznych, a to właśnie zawdzięcza obecności allicynie oraz innym związkom siarki. Badania dowiodły, że niszczy także szczepy bakterii, skuteczniej aniżeli penicylina, czyli bardzo popularny antybiotyk.
Czosnek sprawdza się doskonale w leczeniu zapalenia gardła, anginy, oskrzeli a nawet zapalenia płuc.
Jak sporządzić nalewkę z czosnkiem?
Coraz większą popularnością cieszy się franciszkańska nalewka sporządzona z czosnku.
Składniki:
- 200 gram czosnku
- Pół litra wódki 40%
- 50 gramów nalewki z tymianku
- 30 gramów nalewki z kopru włoskiego
- 50 gramów nalewki z anyżu
- 20 gramów nalewki z propolisu
Przygotowanie nalewki
W pierwszej kolejności obieramy czosnek i drobno go siekamy, zalewamy wódką i przelewamy do słoika. Następnie specyfik trzymamy przez cztery tygodnie w ciemnym pomieszczeniu. Po upływie tego czasu nalewkę odcedzamy i dodajemy kolejne, wyżej wymienione nalewki. Wszystko dokładnie mieszamy i zlewamy do butelki z ciemnego szkła.
Jak stosować nalewkę z czosnku?
Nalewkę czosnkową stosujemy po 1 łyżce, dwa razy w ciągu dnia. Można dodać ją również do herbaty. Ostatnią dawkę należy spożyć tuż przed położeniem się do łóżka. Jeżeli borykamy się z grypą warto zastosować podwójną dawkę nalewki.
Czosnek ma wspaniałe właściwości lecznicze. Szybko pokona grypę, przeziębienie, zapalenie oskrzeli i jamy ustnej a także inne infekcje dróg oddechowych. Skutecznie broni organizm przed zachorowaniem na zapalenie płuc.