kreatywna reklama w internecie

Allium sativum-czosnek pospolity

czosnek

Ojczyzną czosnku pospolitego są stepy Azji i Pamir. Jest to roślina cebulowata, piekąca, ostra i pikantna. Czosnek zawiera ponad dwieście różnych biologicznych związków czynnych. Ma niesamowite działanie dla naszego zdrowia, dlatego warto wdrożyć go do codziennej diety.

Najważniejsza jest alliina

Alliinina jest najważniejszym związkiem występującym w czosnku. W warunkach normalnych jest ona bezwonna i nie wykazuje aktywności antyseptycznych. Kiedy jednak siekamy czosnek alliinina uzyskuje niezwykłą moc, a także uaktywnia wyjątkowy zapach. W olejku jaki znajduje się w czosnku zawarte jest wiele substancji, między innymi siarczek dwuallilu oraz trójsiarczek dwuallilu.

Czosnek zawiera również olejek lotny adenozynę, która chroni nas przed zlepianiem się płytek krwi i tworzeniem się zakrzepów. W czosnku znajdziemy także witaminy C, D oraz witaminy z grupy B.

Czosnek magazynuje wiele substancji ważnych dla zdrowia:

  • Potas
  • Fosfor
  • Magnez
  • Żelazo
  • Siarkę
  • Jod
  • Selen

Najlepszy naturalny antybiotyk

Nasze prababki z dużą skutecznością leczyły wszystkie choroby o podłożu infekcyjnym, między innymi grypę, nieżyt nosa, katar, gardło, bóle mięśni i głowy.

Czosnek to roślina, która ma największą ilość związków antyseptycznych, a to właśnie zawdzięcza obecności allicynie oraz innym związkom siarki. Badania dowiodły, że niszczy także szczepy bakterii, skuteczniej aniżeli penicylina, czyli bardzo popularny antybiotyk.

Czosnek sprawdza się doskonale w leczeniu zapalenia gardła, anginy, oskrzeli a nawet zapalenia płuc.

Jak sporządzić nalewkę z czosnkiem?

Coraz większą popularnością cieszy się franciszkańska nalewka sporządzona z czosnku.

Składniki:

  • 200 gram czosnku
  • Pół litra wódki 40%
  • 50 gramów nalewki z tymianku
  • 30 gramów nalewki z kopru włoskiego
  • 50 gramów nalewki z anyżu
  • 20 gramów nalewki z propolisu

Przygotowanie nalewki

W pierwszej kolejności obieramy czosnek i drobno go siekamy, zalewamy wódką i przelewamy do słoika. Następnie specyfik trzymamy przez cztery tygodnie w ciemnym pomieszczeniu. Po upływie tego czasu nalewkę odcedzamy i dodajemy kolejne, wyżej wymienione nalewki. Wszystko dokładnie mieszamy i zlewamy do butelki z ciemnego szkła.

Jak stosować nalewkę z czosnku?

 Nalewkę czosnkową stosujemy po 1 łyżce, dwa razy w ciągu dnia. Można dodać ją również do herbaty. Ostatnią dawkę należy spożyć tuż przed położeniem się do łóżka. Jeżeli borykamy się z grypą warto zastosować podwójną dawkę nalewki.

Czosnek ma wspaniałe właściwości lecznicze. Szybko pokona grypę, przeziębienie, zapalenie oskrzeli i jamy ustnej a także inne infekcje dróg oddechowych. Skutecznie broni organizm przed zachorowaniem na zapalenie płuc.

By: Aneta R.