kreatywna reklama w internecie

Kwas linolowy – występowanie i skutki uboczne

termogeniki

Kwas linolowy określany również mianem CLA to jeden z produktów, który powszechnie jest stosowany w celu przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Jego znaczenie i możliwości zastosowania są jednakże znacznie szersze. Tym samym nie ma on znaczenia tylko i wyłącznie w kontekście przyspieszenia utraty tkanki tłuszczowej, ale równocześnie też w kontekście szeroko pojętego zdrowia człowieka. CLA znajduje się w wielu różnych suplementach diety dla sportowców. Dzięki jego obecności w odżywkach sportowych można mówić o efektywniejszej zamianie tkanki tłuszczowej na energię spożytkowaną w trakcie treningu.

Występowanie kwasu linolowego

Kwas linolowy jest jedynym kwasem trans, który występuje w stanie naturalnym. Jest on bezpośrednio obecny w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego. Ten egzogenny kwas tłuszczowy musi być dostarczany do ludzkiego organizmu wraz z pożywieniem, ponieważ tenże organizm nie jest w stanie samodzielnie go zsyntetyzować. Gdzie należy go szukać, w jakich produktach spożywczych można go spotkać? Jest on obecny w:

  • – przetworach mlecznych
  • – twarogu, maśle, jogurtach naturalnych, serach dojrzewających,
  • – płenotłustym mleku od krowy,
  • – pestkach słonecznika,
  • – mięsie – cielęcinie, sarninie, koninie, baraninie, wołowinie,
  • – olejach roślinnych,
  • – siemieniu lnianym,
  • – niektórych grzybach – pieczarki,
  • – wspomnianych wyżej suplementach diety.

Największa ilość CLA jest obecna w wołowinie pochodzącej z ekologicznych hodowli. Warto jednak stosować różne produkty, aby dostarczyć do organizmu kwas linolowy.


Zastosowanie kwasu linolowego

Jak już wspomniano, ów kwas efektywnie przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej. Jednakże poza tym również ma działanie prozdrowotne. Wpływa on na podniesienie ogólnej odporności człowieka, wspomaga profilaktykę nowotworową, wspomaga w chorobach związanych z krążeniem krwi, przy cukrzycy, osteoporozie oraz otyłości. Tym samym jego suplementacja jest bardzo ważna w kontekście bardzo wielu współczesnych chorób uznawanych, jako choroby cywilizacyjne, jako choroby XXI wieku.

Skutki uboczne stosowania kwasu linolowego

Kwas linolowy jest współczesnemu człowiekowi bardzo potrzebny. Jednakże należy także wskazać na to, że jego nadmierna ilość może wiązać się z wystąpieniem pewnych skutków ubocznych. Tym samym należy mieć na uwadze, aby nie dawkować sobie zbyt dużej dawki produktów bogatych w CLA. Do możliwych do wystąpienia skutków ubocznych nadpodaży kwasu linolowego na pewno można zaliczyć nudności, zmęczenie, bóle brzucha, zwiększenie stężenia białka ostrej fazy, biegunkę oraz zmniejszenie podatności na insulinę i zmniejszenie poziomu tak zwanego dobrego cholesterolu. Tym samym w nadmiarze ów kwas linolowy nie tylko nie wspomaga ludzkiego organizmu, ale wręcz może być groźny dla jego zdrowia. Czy suplementy diety pomagają w odchudzaniu? Zasadniczo pomagają o ile są przyjmowane w pełnej zgodzie z przyjętymi zasadami jak również są wspomagane dobrą dietą oraz aktywnością fizyczną. Dotyczy to oczywiście również kwasu linolowego.

By: Aneta R.