kreatywna reklama w internecie

Ksylitol– droższa i zdrowsza alternatywa?

ksylitol

Ksylitol, znany także pod nazwą cukier brzozowy czy też E 967 to jeden z popularniejszych zamienników zwykłego białego cukru. Jest on zdecydowanie zdrowszy, mniej kcl, ale znacznie droższy. Czy warto więc kupować go jako zamiennik zwykłego cukru? Jest zdecydowanie słodszy. Jego nazwa może być nieco myląca. W dzisiejszych czasach jest on coraz częściej pozyskiwany z kukurydzy, nie z kory brzozowej jak dawniej. Ponadto ma znacznie niższy indeks glikemiczny niż cukier, który znajduje się u nas w większości na stołach. Ma też 40% niższą kaloryczność od niego.

Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Jest bezpieczny dla cukrzyków, gdyż praktycznie jego metabolizm jest niezależny od insuliny. Ponadto poleca się go osobom cierpiącym na osteoporozę, gdyż przyczynia się do zwiększania gęstości kości. Zapobiega też próchnicy oraz innym chorobom zębów. Jest on naturalnym słodzikiem, więc można go podawać dzieciom. Jest zdecydowanie zdrowszy.  Ponadto wpływa na zwiększenie naszej odporności. Nie tylko jest on środkiem dietetycznym. Ma też wiele innych zalet. Przede wszystkim działa bakteriobójczo, wspomaga przyswajanie się wapnia przez nasz organizm, nie wpływa także na rozwój grzybów i drożdżaków w naszym organizmie. Nie ma zbyt wielu skutków ubocznych. Nie należy też przesadzać z jego zażywaniem. Zbyt duża dawka może doprowadzić do gromadzenia się gazów w naszych jelitach, jak również występowania lekkich biegunek czy też skurczów. Na szczęście jest to działanie tymczasowe, a organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do jego zwiększonych dawek w całodziennym pożywieniu.

By: Aneta R.