Wino jest napojem znanym już od zarania dziejów. Sięgano po nie ze względu na antybakteryjne działanie i przyjemny posmak. Ponadto można je było samodzielnie produkować we własnym gospodarstwie domowym. Obecnie wino jest alkoholem, po które najchętniej sięgamy. Ostatnie badania wykazały że ma ono wiele właściwości korzystnych dla naszego zdrowia. Jest nie do podważenia fakt, iż wino, zwłaszcza czerwone pozytywnie wpływa na pracę naszego serca i nerek, oczywiście z zachowaniem odpowiedniego umiaru.
Jak wino dba o zdrowie?
Co niektórzy przypisują mu nawet zdolność walki z nowotworami. Wino pomaga nam też zwalczać zły cholesterol. Jest to też doskonały sposób na pobudzenie naszego układu trawiennego do pracy. Jest zalecane zwłaszcza po ciężkich i tłustych posiłkach. Wino pobudza do pracy cały nasz organizm. Nie bez znaczenia jest ono dla tarczycy, gruczołów płciowych, nerek i trzustki. Regularne sięganie po lampkę wina jest w stanie uchronić nas przed kamicą żółciową czy nerkową. Jego moczopędne działanie pozwala na lepszą filtrację i zmniejszenie kwasowości w organizmie. Wino jest też wskazane dla osób żyjących w ciągłym stresie. Może ono ukoić nasze skołatane nerwy, a sięganie po nie w towarzystwie jest świetną okazją do nawiązywania nowych znajomości.
Napój ten jest szczególnie wskazany w lecie, gdy wybitnie doskwierają nam upały. Odpowiednie wino podane w odpowiedniej temperaturze skutecznie gasi pragnienie na długi czas. Niemniej zimą można przygotować z niego grzańca, co rozgrzeje wyziębiony organizm, a nawet zapobiegnie rozwojowi typowo sezonowych chorób.