kreatywna reklama w internecie

Zrób to sam – domowe metody na przeziębienie

Zrób to sam - domowe metody na przeziębienie

Gdy dopada nas katar i ból gardła nie musimy od razu sięgać po lekarstwa z apteki. Wystarczy wykorzystać domowe środki, które sprawią, że przeziębienie minie w miarę szybko i bezboleśnie.

Aktualnie cieszyć możemy się wysokimi temperaturami na dworze, ale już niedługo nadejdzie jesień. Jak co roku nadejdzie również mniejsza bądź większa fala przeziębień, które skutecznie mogą zniszczyć nasze dobre samopoczucie. Nagły przeskok temperatury, spowodowany zmianą pory roku, wywołuje wzmożoną aktywność wirusów, atakujących nas jeśli jeszcze nie przystosowaliśmy się do nowej pogody. Zamiast jednak sięgać po specyfiki z apteki, które często zawierają niepotrzebne dla organizmu składniki, możemy wybrać sprawdzone od lat domowe sposoby. W końcu nasze babcie też swój rozum miały. Dlaczego więc nie korzystać z ich mądrości? Tym bardziej, że stare sposoby są nie tylko skuteczne, ale również często bardziej smaczne niż medykamenty proponowane przez koncerny farmaceutyczne.

Rosół najlepszy na wszystko

Zrób to sam, nie kupuj. Rosół to złoty środek na wiele dolegliwości. Powszechnie wykorzystywany do walki z kacem potrafi również zwalczać wirusy, a jego działanie zostało potwierdzone naukowo. Nic nie zastąpi jego domowej wersji, ale jeśli z jakichś powodów nie możemy go zrobić, dobrze sprawdza się również rosół z puszki. Jeśli obawiasz się, że będzie zawierał za dużo tłuszczu, możesz przygotować go inaczej. Zamiast dodawać kostkę rosołową i przygotowywać zupę z całego kurczaka, można wykorzystać tylko filety i warzywa. Tak przygotowany rosół zachowuje swoje właściwości zdrowotne i jest o wiele zdrowszy.

Pij napoje z dodatkami

Herbata z dodatkiem cytryny, soku malinowego czy miodu jest dobrym sposobem na zwalczenie przeziębienia. Należy jednak pamiętać, że picie gorącej herbaty w niczym nie pomaga. Wszystko dlatego, że w ciepłych napojach owoce tracą wartościowe składniki odżywcze. Podobnie działa miód. Aby zachował swoje właściwości najlepiej dodawać go do napojów o maksymalnej temperaturze 40 stopni Celsjusza. Zbyt gorąca herbata sprawi, że miód będzie jedynie dodatkowym słodzikiem. Podobnie działa mleko z miodem i czosnkiem. Również nie wolno zbyt mocno podgrzewać mleka, a jeśli komuś nie podoba się taka kompozycja smakowa, można obejść się również bez czosnku, zamiast którego można dodać trochę masła.

Pieczarki są Twoim sprzymierzeńcem

Chociaż wydaje się to mało prawdziwe, pieczarki są potężnym eliminatorem bakterii i wirusów. Potwierdziły to dwa odrębne badania Centrum Badań nad Żywieniem Człowieka Uniwersytetu amerykańskiej uczelni Tufts University. Białe pieczarki są niezwykle popularne w polskiej kuchni. Regularnie dodawane do różnych dań i sałatek podnoszą odporność poprzez zwiększenie produkcji antywirusów w organizmie. Nie musimy czekać aż przyjdzie przeziębienie. Pieczarki można kupić w każdym sklepie i dodawać regularnie do obiadu. Zarówno surowe jak i przygotowane do posiłku zachowują swoje właściwości, a nam zapewniają ochronę przed atakującymi nas wirusami.

Dodatkowo kurację w trakcie przeziębienia można wzbogacić o pastylki do ssania na ból gardła albo proszki dodawane do wody/herbaty. Oczywiście w przypadku poważniejszych dolegliwości niż tylko katar i ból gardła, należy skontaktować się z lekarzem. Jednak w innych przypadkach, jedzmy sobie na zdrowie!

Więcej porad zdrowotnych w stylu zrób to sam znajdziesz na stronie https://porady.org/zrob-to-sam, którą gorąco polecamy.

By: admin