kreatywna reklama w internecie

Rakotwórcze związki przenikające do potraw w trakcie grillowania

grilowanie

Wielu z nas czeka z utęsknienie na rozpoczęcie sezonu grillowego. Jest to doskonała okazja do spotkań towarzyskich oraz do zjedzenia potraw, o których marzymy z utęsknieniem przez całą zimę. Okazuje się jednak, że taka przyjemność może nas bardzo wiele kosztować. Bynajmniej nie chodzi tutaj o koszty, które musimy ponieść podczas przygotowania takiej imprezy, lecz o uszczerbki na zdrowiu, które czasem są wręcz nieodwracalne.

Uwaga miłośnicy grillowania

Niewielu miłośników grillowania zdaje sobie sprawę z tego, że podczas grillowania potraw przenika do niech wiele toksycznych związków, które bezpośrednio zagrażają naszemu zdrowiu. Możemy jednak zminimalizować ryzyko zachorowania, jeśli zastosujemy się do kilku zasad. Fundamentalną zasadą numer jeden jest to, iż potrawy powinny znaleźć się na grillu w momencie, gdy węgiel przestaje się palić, a lekko się tli. Skorzysta też na tym smak przygotowanych potraw, gdyż zastosowanie tej zasady sprawi, iż będą one chrupiące z zewnątrz, a soczyste w środku. Wytworzona w ten sposób temperatura powoduje, iż soki nie wyciekają na zewnątrz, lecz są „zamykane” wewnątrz produktu, który chcemy grillować.

Błędem jest również umieszczanie potraw bezpośrednio nad żarem, gdyż tłuszcz, który wycieka na węgiel paruje i wytwarzają się w ten sposób potencjalnie rakotwórcze substancje, które z kolei wdychają biesiadnicy i ich sąsiedzi. Aby temu zapobiec, węgiel powinien zostać rozsunięty na brzegi grilla, natomiast żywność powinna zostać ułożona na specjalnie przystosowanych do tego tackach.

By: Aneta R.