kreatywna reklama w internecie

Catering dietetyczny – gdzie otworzyć?

Catering dietetyczny - gdzie otworzyć?

Odżywianie jest jedną z najbardziej istotnych kwestii w codzienności człowieka. Współcześnie mamy dosyć spory problem, ponieważ jakość dostępnych produktów jest w dużej mierze niska. Poza tym wielu ludzi jest zagonionych i nie ma czasu na to, aby przyrządzać sobie zbilansowane i zdrowe posiłki. W dłuższej perspektywie takie postępowanie prowadzi do wystąpienia różnych chorób, w tym mowa jest o chorobach serca, układu krążenia czy też o otyłości. W tej sytuacji nie dziwi fakt, że bardzo dużym wzięciem cieszy się tak zwana dieta pudełkowa, czyli catering dietetyczny.

Czym jest catering dietetyczny?

Catering dietetyczny to nie są zwykłe posiłki, to nie są jakiekolwiek posiłki. Jest to jedzenie przygotowywane bezpośrednio pod konkretną osobę, pod jej wymagania i oczekiwania. Catering dietetyczny to posiłki zbilansowane, bogate we wszystkie składniki odżywcze. Dlatego też w firmach oferujących dietę pudełkową koniecznym elementem jest zatrudnienie fachowego dietetyka. Osoba nieposiadająca stosownej wiedzy, nie jest w stanie stworzyć odpowiednie menu.

Struktura firmy cateringowej

Firma cateringowa może mieć siedzibę gdziekolwiek. Oczywiście powinna mieć swoją siedzibę, a do tego nie ma potrzeby, aby dysponować dużym pomieszczeniem. Konkretne wymogi są ustalone przez ustawodawcę w dokumencie dotyczącym bezpieczeństwa żywienia i żywności. Firma musi mieć siedzibę, musi posiadać osobę tworzącą menu, osobę odpowiedzialną za przygotowywanie posiłków jak i taką, która zajmie się zaopatrzeniem oraz dostawą diety pudełkowej do klienta.

Miejsce działalności

Istotnym elementem jest wybór miejsca swojej działalności. Catering dietetyczny cieszy się współcześnie popularnością zarówno w tych dużych jak i tych mniejszych miejscowościach. Przed założeniem takiej działalności warto jest sprawdzić, ile podmiotów w tym miejscu już działa. Jeśli nie ma ich zbyt wiele, to można jak najbardziej działać. Pomieszczenie, które będziemy wynajmować, powinno mieć powierzchnię wielkości 50 do 100 metrów kwadratowych. Taka powierzchnia jest najbardziej optymalna. W takim budynku/pomieszczeniu powinny znaleźć się takie elementy jak:

  • – stół do przygotowywania wszelkich posiłków
  • – chłodnia
  • – piec oraz kuchnia

Koszt wynajęcia pomieszczenia takiej wielkości w dużym bądź średnim mieście wynosi około 2 do 3 tysięcy złotych. Koszt wyposażenia może oscylować wokół 20 do 40 tysięcy złotych.

Dieta pudełkowa wymaga także zadbania o odpowiednie pojemniki, w których będzie można dostarczać posiłki klientom. To, co najbardziej się w tym miejscu sprawdzi, to opakowania kartonowe. Nie kosztują one zbyt wiele, są jak najbardziej ekologiczne, a poza tym również są one bardzo praktyczne, co jest w tym miejscu elementem decydującym. Catering dietetyczny jest popularny. Jeśli podejdziemy do tego tematu bardzo poważnie, mamy szansę na to, aby na stałe zagościć na rynku usług gastronomicznych. Wszakże przecież nie chodzi o to, aby otwierać takiego rodzaju biznes tylko na moment, tylko na krótki okres czasu.

Wpis powstał przy współpracy z serwisami ogolnotematyczny.pl oraz packhelp.

By: admin