kreatywna reklama w internecie

Białko serwatkowe, a cukrzyca

białko

Mówiąc o białku serwatkowym, zazwyczaj mamy na myśli określoną sportową odżywkę, której stosowanie może nam pomóc osiągnąć pewne zakładane cele sportowe, cele treningowe. Jednakże o białku serwatkowym, o jego stosowaniu możemy mówić również w kontekście innych aspektów. Między innymi warto w tym miejscu wspomnieć o tym, iż białko pochodzące z serwatki może pomóc nam wydatnie walczyć z cukrzycą typu drugiego. Nie jest to żadna mrzonka, ale pewien fakt potwierdzony określonymi wynikami badan naukowych przeprowadzonych swego czasu w Izraelu.

Białko a glukoza

Białko pochodzące z serwatki spożywane na śniadanie w umiarkowanych ilościach stabilizuje poziom glukozy we krwi, a zatem pomaga poczuć się lepiej, stabilizuje danego pacjenta. Oczywiście nie mówimy jakoby białko serwatkowe miało być lekarstwem na cukrzycę, ale na pewno jest ono bardzo dużą pomocą. Serwatka stanowiąca pewien produkt uboczny w procesie produkcji mleka zwiększa uczucie sytości i tym samym stabilizuje poziom glukozy, co w takim schorzeniu, jakim jest cukrzyca typu drugiego, ma znaczenie kluczowe. Mówiąc, zatem o białku serwatkowym, nie możemy odnosić tego pojęcia wyłącznie do osób trenujących. Owszem, białko serwatkowe w postaci sportowej odżywki w głównej mierze przeznaczone jest dla osób trenujących, aczkolwiek na pewno jego rola, jego możliwości wykorzystania są znacznie szersze.

Białko w walce z cukrzycą

Jednym z doskonałych przykładów takiego wykorzystania jest właśnie wpływ białka serwatkowego na osoby borykające się z cukrzycą typu drugiego. Jeśli więc to my jesteśmy takimi osobami, warto jest bliżej zainteresować się działaniem białka serwatkowego, aby móc sobie wydatnie pomóc w normalnym funkcjonowaniu, na co dzień. Białko serwatkowe wydatnie pomaga w cukrzycy typu drugiego, chociaż trzeba również powiedzieć, że ów fakt nie jest jeszcze mocno rozpowszechniony, nie jest on tak oczywisty jak to, że białko serwatkowe bardzo dobrze sprawdza się w osiąganiu określonych celów sportowych, w zwiększaniu masy mięśniowej czy też w utracie tkanki tłuszczowej.

By: Bartek M.